Tänään 9. huhtikuuta vietettävän Mikael Agricolan päivän kunniaksi olkoon päivän vinkkimme tuo otsikon Agricola-sitaatti. Ja sitaatin jälkeen pohdintaa lukemisen hyödyistä.
Monilla meistä on väärää tietoa puolipisteen käytöstä. Näillä ohjeila käytät ;-merkkiä seuraavalla kerralla oikein!
Vinkki 88/365: Muun muassa kuntien ja virastojen tiedotteissa ”kehitetään” milloin mitäkin toimintaa täsmentämättä, mitä kehittäminen oikeasti tarkoittaa. Jos haluat olla vakuuttava ja ymmärrettävä viestijä, älä tee niin.
Toisin kuin monesti luulemme, oikeaoppinen sanajärjestys sivulauseen jälkeisessä päälauseessa on useimmiten suora. Kun sanajärjestys on suora, predikaattiverbi (vaikkapa taisteli) kirjoitetaan vasta subjektin (kansa) jälkeen.
Eräästä vanhasta media-alan opaskirjasta jäi mieleeni sellainen näkemys, että kirjoittaessa kannattaa sijoitella pisteitä paikoilleen kuin niitä ammuttaisiin haulikolla. Niitä ei siis istuteta säännöllisin välein kuin mittanauhan kanssa.
Vinkki 64/365: Satsaa sanajärjestykseen!
Passiiviverbeille (ollaan, tehdään…) on omat paikkansa, mutta usein ne syövät tekstiltäsi uskottavuuden. Aktiivi (olen, teet..) on varmempi valinta.
Vinkki 57/365: Numeroita vilisevä teksti on usein hidasta lukea ja vaikeaa hahmottaa. Lukuja kannattaakin usein havainnollistaa visualisoimalla ja konkretisoimalla ne tuttujen objektien avulla.
Vinkki 52/365: Kirjoitustapa ”30-kymppinen” kymmenkertaistaa syyttömän kolmekymppisen iän aivan turhaan!
Yksi yleisimmistä viime vuosina esiintyneistä kirjoitusvirheistä on ”30-vuotta”. Mistäs riivastusta rinnakkaistodellisuudesta tuo yhdysmerkki (eli ns. ”väliviiva”) tuohon ilmestyi?
Vinkki 36/365: Vältä kuluneita kuvailmauksia.
Eilisessä vinkissä käsittelimme sitä, miten jotkin sanat kirjoitetaan jatkuvasti väärin. Tässä yksi turhauttavan yleinen esimerkki.