Miten kiellän toimittajalta jutun julkaisun

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
6.9.2021

Moni vähemmän kokenut haastateltava on kohdannut ikävän yllätyksen, kun toimittaja on ennen jutun julkaisua lähettänyt sen haastateltavalle tarkastettavaksi. Juttu ei olekaan haastateltavaa kohtaan mairitteleva vaan kriittinen, jopa kielteinen! Silloin tulee helposti mieleen kysymys, että pitäisikö juttu niin sanotusti vetää takaisin eli kieltää toimittajalta sen julkaiseminen kokonaan.

Jos minulta kysytään, ainoa oikea vastaus on, että ei pitäisi. Miksikö? Koska haastateltavalla ei ole oikeutta kieltää jutun julkaisemista. Kun toimittajalle on kerran haastattelun antanut, on samalla antanut tälle oikeuden kirjoittaa saamansa haastattelun ja muun aineiston pohjalta sellaisen jutun kuin parhaaksi näkee.

Jutun tehtävä ei ole mairitella haastateltavaa, antaa tästä myönteinen kuva, edistää tämän bisneksiä, uudelleenvalintaa tai muita intressejä. Jutun tehtävä on palvella lehden lukijaa, radio-ohjelman kuuntelijaa tai tv-lähetyksen katsojaa. Juttuprosessin lopputulos ei aina ole haastateltavalle mieluinen.

Tätä on lehdistönvapaus

Toimittajan vapautta kirjoittaa melkeipä mitä tykkää kutsutaan lehdistönvapaudeksi. Jos et lehdistönvapautta hyväksy, ei kannata antaa toimittajille haastatteluita eikä olla median kanssa muutenkaan tekemisissä. Tämä pienentää mahdollisuuttasi joutua mediassa kielteisen (ja myönteisen) käsittelyn kohteeksi.

Yritä pysyä piilossa toimittajilta ja suurelta yleisöltä äläkä tee mitään uutta, kiinnostavaa tai rikollista, niin luultavasti media ei kiinnostu tekemisistäsi.

Parempi olisi kuitenkin hoitaa ne haastattelut

Tosin suositeltavampi vaihtoehto on satsata mediaviestintään, hoitaa tarjolle tulevat haastattelut niin hyvin kuin mahdollista ja hyväksyä se riski, että kaikki jutut eivät aina mairittele kohdettaan. Jos olet hyvä haastateltava ja hoidat bisneksesi kunniallisesti piilottelematta kaapissasi suuria luurankoja, jotka voisivat medialle paljastuessaan tuhota urasi, medianäkyvyys luultavasti pitkällä aikavälillä palvelee sinua. Silloin asemasi kestää ajoittaisen kielteisenkin julkisuuden.

Ja silloin tuskin tulee enää mieleenkään yrittää kieltää yhdenkään jutun julkaisemista.


Paljon lisää asiaa haastateltavana olemisesta ja muusta vuorovaikutuksesta median kanssa löydät kirjastani Ansaittu julkisuus – kaikki olennainen mediaviestinnästä (Alma Talent 2020).

Blogin pääsivulle