Määritekasaumat tekevät tekstistäsi vaikean ymmärtää

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
12.5.2021

Määritekasauma on paha mutta yleinen tapa, jolla moni kirjoittaja tärvelee tekstinsä huomaamattaan.

Yksinkertaistaen sanottuna määritekasauma on virkkeen pääasiaa taustoittavien sanojen vyöry, joka paisuttaa virkkeen niin pitkäksi, että sujuvuus ja ymmärrettävyys kärsii. Asia auennee parhaiten parin esimerkin avulla:

  1. Alansa suurimmaksi Suomessa ja Pohjoismaidenkin toiseksi suurimmassa kasvanen yritys X:n vuonna 1994, laman juuri alettua, perustanut silinterihatustaan ja räväköistä mielipiteistään tunnettu mutta lähipiirin mukaan yksityiselämässään varsin vaatimaton ja vähäeleinen toimitusjohtaja Sinkkonen arvelee yritys X:n menestyneen lähinnä hyvän onnen ja kilpailijoista erottuvan henkilöstöpolitiikan ansiosta.
  2. Aikani niin sanotusti päätäni seinään hakattuani ja vuosien ajan samoja virheitä toistettuani, terapeutillekin vaikka kuinka kauan samoista asioista uskouduttuani ja vastoinkäymisten karaisemana, mutta toivoa vieläkin elättelevänä, sillä eihän toivosta sovi luopua kuten äitinikin on aina sanonut, aloin eräänä aamuna miettiä, josko olisi syytä vaihtaa taktiikkaa.

Molemmissa esimerkeissä lukija joutuu kahlaamaan turhan pitkän määriteviidakon läpi ennen kuin hän saa selville, mitä tai ketä tässä ollaan määrittämässä. Kun lukija pääsee virkkeiden subjektiin eli toimijaan (toimitusjohtaja tai minä) asti, hän on luultavasti jo unohtanut, mitä kaikkea taustatietoa tässä olikaan.

Tavallisen ihmisen lähimuisti on varsin lyhyt. Sinne mahtuu kuulemma alle kymmenen sanaa kerrallaan. Jos virkkeellä on mittaa useiden kymmenien sanojen verran, sen sisältöä on vaikeaa hahmottaa yhdellä tai ehkä kahdellakaan lukemalla.

Edelisen kaltaiset virkkeet kannattaa ennen niiden julkaisemista pilkkoa useiksi erillisiksi virkkeiksi. Esimerkiksi näin:

Alansa Suomessa suurimman yrityksen, yritys X:n toimitusjohtaja Sinkkonen arvelee X:n menestyneen lähinnä hyvän onnen ja henkilöstöpolitiikkansa ansiosta. X:n vuonna 1994, juuri laman alettua perustanut Sinkkonen tunnetaan silinterihatustaan ja räväköistä mielipiteistään. Lähipiirinsä mukaan hän on kuitenkin…

Ja niin edelleen.

Blogin pääsivulle