Joka vai mikä? Sivulauseen aloittavan pronominin valinnalla on merkitystä

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
18.5.2021

Sivulauseen aloittava joka-sana viittaa sitä edeltävässä lauseessa viimeisenä olleeseen subjektiin. Esimerkiksi: ”Omistan vanhan talon sekä auton, joka kaipaa huoltoa” -virkkeessä ”joka” viittaa vain autoon, ei taloon.

Ja tässä erään verkkopalvelun profiilikuvauksesta napattu esimerkki siitä, miten joka-pronominia (ja sen taivutusmuotoja) ei pidä käyttää: ”1 pojan äiti jolla on oma isä ja hän ei halua sisaruksia :D”.

Järjellä jos asiaa ajattelee, voi päätellä, että tämä äiti-ihminen yritti tässä sanoa, ettei hänen poikansa halua sisaruksia. Mutta kirjoittajan tapa käyttää jolla-sanaa näyttää kertovan, että tällä kertojaminä-äidillä on oma isä ja että hänen isänsä ei halua sisaruksia.

Yksi monista mahdollisista tavoista kertoa pojan olemattomista sisarhaaveista olisi ollut tämä: ”äiti yhdelle pojalle, jolla on oma isä ja joka ei halua sisaruksia”.

Entä jos haluat viitata sivulauseellasi koko edeltävään päälauseeseen, et vain päälauseen viimeiseen sanaan? Silloin oikea pronomini on mikä. Esimerkiksi virke ”Naapurini soittaa öisin kitarallaan Paranoidia, mikä kyllästyttää minua” tarkoittaa, että kertojaa kyllästyttää naapurin toiminta.

”Naapurini soittaa öisin kitarallaan Paranoidia, joka kyllästyttää minua” tarkoittaisi, että kertojaa kyllästyttää lähinnä naapurin biisivalinta, ei niinkään tämän koko taipumus öiseen musisointiin.

Blogin pääsivulle