Mitä haastateltava saa tarkastaa etukäteen, eli näin toimii sitaattien tarkastusoikeus

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
9.10.2021

Monille kokemattomille haastateltaville on epäselvää, mitkä ovat heidän oikeutensa jutuntekoprosessissa. Monet kuvittelevat nämä oikeudet laajemmiksi kuin ne ovat. Sitten yritetään kieltää jutun julkaisua tai määrätä, mitä toimittaja saa juttuunsa kirjoittaa. Sellaiseen ei haastateltavalla ole oikeutta.

Haastateltavalla ei ole oikeutta edes tarkistaa koko juttua etukäteen, ellei toimittaja halua luetuttaa hänellä koko juttua esim. asiavirheiden välttämiseksi. Itse asiassa haastateltavan ennakkotarkastusoikeudet, journalistista etiikkaa määrittelevien Journalistin ohjeiden* mukaan, rajoittuvat omien sitaattien tarkastamisoikeuteen. Tai kuten kyseisessä ohjeistossa asia ilmaistaan, oikeuteen tarkastaa lausumansa.

Tätä oikeutta kannattaakin hyödyntää. Siispä haastattelun jälkeen pyydä rohkeasti, ellei toimittaja sitä oma-aloitteisesti ehdota, että saisinko tarkistaa sitaattini ennen jutun julkaisua. Ja jos sitaateissa on virheitä tai olet varma, ettet sanonut jotakin toimittajan käsittämällä tavalla, pyydä toimittajaa muuttamaan tuota kohtaa.

*Edellä mainittuihin Journalistin ohjeisiin suosittelen muutenkin tutustumaan, jos olet tai haluaisit olla toimittajien haastateltavana tai missään tekemisissä heidän kanssaan!


Tämänkin maksuttoman viestintävinkin tarjosi Näkyy ja Kuuluu, reilu ja asiansatunteva viestintätoimisto Tampereelta. Ota yhteyttä, jos haluat viestintääsi lisää

  • kiinnostavuutta
  • ymmärrettävyyttä
  • vakuuttavuutta ja vaikuttavuutta
  • näkyvyyttä ja kuuluvuutta.

Blogin pääsivulle