Mitä sananvapaus tarkoittaa ja mitä ei – lyhyt oppimäärä

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
30.3.2021

Nettiöyhöttäjäpiireissä on viime vuosina – tarkoituksella tai tahattomasti – ymmärretty sananvapaus vähän väärin. Tässä siksi pari sanaa siitä, mitä sanavapaus tarkoittaa ja mitä ei.

Näin sanoo Suomen perustuslaki sananvapaudesta: ”Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.”

Toisin kuin monet verkkotrollit tuntuvat kuvittelevan, sananvapaus sen sijaan ei tarkoita sitä, etteikö heillä olisi vastuuta sanomisistaan ja ettäkö muilla olisi velvollisuus tarjota heille foorumit ja kanavat vihapuheilleen.

Näin sananvapautta tulkitaan väärin

Sosiaalisen median öyhöttäjillä on tapana julistaa sananvapauden kuolemaa esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa:

  • Heidän idolinsa bännätään Twitteristä tämän rikottua lähes kaikkia Twitterin sääntöjä vuosien ajan.
  • Joku poistetaan ravintolasta tämän solvattua äänekkäästi toista, ihonväriltään toisenlaista asiakasta.
  • Pyöräilyaiheisen Facebook-ryhmän ylläpitäjä poistaa ryhmästä viestin, jolla ei ole mitään tekemistä pyöräilyn kanssa.
  • Sanomalehti jättää julkaisematta jonkun lukijan mielipidekirjoituksen. Tekstin kirjoittaja arvioi tämän ”sensuurin” johtuvan siitä, että lehdellä on jokin poliittinen agenda, joka poikkeaa lukijan maailmankuvasta.
  • Tappouhkauksia ja tiettyyn kansanryhmään kohdistuvia loukkauksia suoltanut nettikeskustelija saa syytteen toiminnastaan.

Kenenkään sananvapautta ei ole tämmöisissä tilanteissa loukattu. Twitterillä on vapaus valita käyttäjänsä ja ravintoloilla asiakkaansa.

Digitaalisten keskustelufoorumeiden ylläpitäjillä on oikeus laatia säännöt keskustelulle ryhmässään, ja tiedotusvälineet saavat valita julkaisemansa sisällöt ihan omien linjaustensa mukaisesti.

Lisäksi Suomessa on aina ollut lakeja, joiden perusteella ihminen syyllistyä rikokseen sanomalla jotakin. Ihminen voi saada tuomion muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, laittomasta uhkauksesta, kunnianloukkauksesta tai petoksesta, vaikka hän olisi ”ainoastaan” sanonut jotakin (solvauksia, uhkauksia tai jollekin vahinkoa aiheuttavia vääriä tietoja).

Jos haluat vaikuttaa kriittiseltä ja omilla aivoillaan ajattelevalta kansalaiskeskustelijalta, ethän tämmöisissä tilanteissa ruikuta sananvapaudesta. Silloin vaikutat lähinnä toopelta, joka toistelee muualta kuulemiaan mantroja ymmärtämättä, mistä todella puhuu.

Blogin pääsivulle