Oikaisua kannattaa vaatia, mutta vain hyvästä syystä

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
1.8.2021

Jos jokin tiedotusväline on julkaissut sinusta virheellistä tietoa, sinulla on oikeus vaatia siltä oikaisua. Toimittajilla on myös eettinen velvollisuus tehdä ja julkaista sellainen, jos julkaistu asiavirhe on ollut olennainen (ks. Journalistin ohjeet* ja sieltä alaotsikko ”Virheen korjaus ja oma kannanotto”).

Oikaisuvaatimus on mahdollisuus korjata virheelliset tiedot, vaikkakaan se ei aina tavoita kaikkia alkuperäisen virheen nähneitä lukijoita eivätkä hyvitä kaikkia virheen aiheuttamia vahinkoja.

Oikaisua ei kannata kuitenkaan vaatia muiden kuin aivan selkeiden asiavirheiden takia, ei esim. siksi, että toimittaja on tulkinnut jonkin tulkinnanvaraisen seikan eri lailla kuin sinä, tai ettet pidä jutun sävystä.

Eikä ihan pienistä virheistäkään kannata nipottaa, sillä nipottajan maine voi haitata mediasuhteiden muodostumista. Joten jos toimittaja mainitsee jutussaan punaisen polkupyöräsi, vaikka pyörän väri on paremminkin oranssi, on parasta antaa asian olla.


*Journalistin ohjeet eivät tosin sido kaikkia Suomen tiedotusvälineita vaan ainoastaan Julkisen sanan neuvoston perussopimuksen allekirjoittaneisiin journalistisiin yhteisöihin, kuten mediakustantamoihin. Kaikki journalistiset tiedotusvälineet eivät ole tällä lailla sitoutuneet Journalistin ohjeisiin. Eivätkä kaikki niihin sitoutuneetkaan toimittajat niitä totta puhuen aina noudata. Mutta siitä ehkä joskus pidemmin tässä blogissa tai muualla…

Blogin pääsivulle