Kannattaako kriisissä piiloutua julkisuudelta? Muistellaanpa muuan Vastaamoa…

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
13.2.2021

Otsikon kysymys on pelkästään retorinen. Kun organisaatiosi joutuu maine- tai muuhun kriisiin, älkää ikinä piiloutuko julkisuudelta. Se ei juuri koskaan paranna asiaa.

Kun kriisin keskushenkilöt eivät tule julkisuuteen puhumaan tilanteesta, syntyy herkästi informaatiotyhjiö, joka ei kuitenkaan pysy tyhjänä kauan. Tyhjiö täyttyy journalistien, somessa mesoavien kansalaiskeskustelijoiden ja organisaation ulkopuolisten asiantuntijoiden spekuloinnista.

Näinhän kävi esim. Vastaamon tapauksessa, johon tulin itsekin vedetyksi mukaan ja josta kirjoitin tässä blogissa viime lokakuussa.

Kun Vastaamon tietovuodosta vastuussa olevat henkilöt piiloutuivat julkisuudelta (ja piilottelevat vieläkin), heille tavallaan mediasta varatun puheajan käyttivät erilaiset tietoturva-asiantuntijat ja muut Vastaamon ulkopuolelta julkisuuteen pulpahtaneet kommentaattorit.

Vastaamon edustajat eivät kiistäneet tai myöntäneet tietoturvaeksperttien arvioita siitä, mikä meni pieleen. Näin ollen julkisessa keskustelussa oli spekuloinnin ja epävarmuuden tuntu.

Jos Vastaamolla oli tietovuodon taustoista enemmän tietoa kuin niillä ulkopuolisilla spekuloijilla, Vastaamon olisi mielestäni pitänyt kertoa niistä julkisesti.

Se ei tosin tässä tapauksessa taatusti olisi lopettanut asian julkista käsittelyä, sillä niin iso katastrofi oli kyseessä. Mutta vastuuhenkilöillä mahdollisesti hallussaan oleva tieto voisi auttaa meitä huolehtimaan siitä, ettei mitään vastaavaa enää tapahdu.

Tästä olisi esimerkkejä vaikka kuinka paljon, ja Ansaittu julkisuus -kirjassani käsittelen niitä enemmänkin. Mutta tyydytään nyt muistuttamaan siitä, mitä kaikki kriisiviestinnän asiantuntijat aina jankuttavat:

Kun kriisitilanteessa kriisin keskiössä olevat henkilöt painuvat piiloon toivoen, että tilanne rauhoittuu itsestään, niin lähes koskaan se ei rauhoitu.

Luultavammin piilottelu vain pitkittää ja pahentaa kriisiä.


Tämä oli 365 vinkkiä -sarjan 44. vinkki. Täältä selviää, mistä tässä sarjassa on kysymys.

Blogin pääsivulle