Älä halveksi oikeinkrijoitusta

Jaakko Kilpeläinen
Kirjoittaja
Jaakko Kilpeläinen
Julkaistu
23.1.2021

”Sisältö on tärkein”, sanovat jotkut antaen ymmärtää, että oikeinkirjoitus ja hyvä sisältö olisivat vaihtoehtoja, joista vain toinen voi toteutua. He ovat väärässä ja ehkä tietävät sen itsekin. Kyseessä voi olla epätoivoinen yritys puolustella omaa verbaalista osaamattomuuttaan ja laiskuuttaan opetella paremmaksi kirjoittajaksi.

Jos saat itsesi kiinni tällaisesta kirjoitustaitoa halventavasta ajattelusta, suosittelen seuraavaa: lyö itseäsi avokämmenellä naamaan, käännä toinen poski, lyö uudelleen ja lausu seitsemän ave mariaa. Kadu tyhmyyttäsi ja viisastu.

Kun olet päättänyt kehittyä kirjoittajana, voit aloittaa vaikkapa lisäämällä Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuston (Kotus) kirjanmerkiksi nettiselaimeesi. Suosittelen myös hankkimaan Kotuksen kielioppi- ja kielenhuoltokirjoja tai uusimman painoksen Terho Itkosen Uudesta kielioppaasta. Itkosen kirjan uusinkin painos on tätä kirjoitettaessa jo vuosia vanha, mutta yhä enimmäkseen ajankohtainen.

Aina kun et ole varma siitä, miten jokin sana tai ilmaus kirjoitetaan, etsi vastausta edellä mainituista tai muista luotettavista lähteistä.

Mitä paremmin hallitset kieliopin ja oikeinkirjoituksen, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on myös kirjoittaa vakuuttavaa, vaikuttavaa, kohderyhmän mielestä kiinnostavaa sekä ymmärrettävää sisältöä.

Kielioppi- ja oikeinkirjoitussääntöjä voi joskus rikkoakin, jos se palvelee jotakin tarkoitusta. Hallittu väärinkirjoittaminen voi esimerkiksi parantaa lauseen rytmiä, tuoda tekstiin huumoria tai rakentaa tekstin julkaisijan brändiä persoonallisen kielenkäytön avulla.

Mutta ennen kuin sääntöjä voi rikkoa, ne on tunnettava.

Kirjoitusvinkkejä on luvassa tämän vinkkisarjan tulevissa osissa. Pysy kanavalla!

Blogin pääsivulle